Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Toename aantal elektrische voertuigen

Vrijdag 20 juli 2018

In Nederland rijden steeds meer elektrische personenauto's rond. Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CSB, berekende dat het aantal hybride voertuigen met bijna 9 procent is toegenomen. Het aantal volledig elektrische auto's is zelfs met 60 procent gestegen.

Op 1 januari van dit jaar steeg het aantal hybride auto's naar bijna 97 duizend. Een hybride auto rijdt deels op brandstof en deels op elektriciteit. Het aantal volledig elektrisch aangedreven voertuigen liep op tot bijna 22 duizend. Daarmee rijden er dit jaar in totaal bijna 120 duizend zogenaamde stekkerauto's rond. Dat aantal is ons land nog nooit zo hoog geweest. Ondanks de stijging van deze elektrische voertuigen is het aandeel van elektrische auto's op het hele Nederlandse personenautopark slechts 1,4 procent. Verreweg het grootste deel rijdt dus nog in een auto die volledig rijdt op brandstof. De verwachting voor de komende jaren is dat het aantal consumenten dat elektrisch rijdt, alleen maar zal toenemen.

In 2017 werden 8,2 duizend personenauto's verkocht die volledig elektrisch rijden. Dat is nagenoeg een verdubbeling van het jaar daarvoor. Dat jaar werden ook voor het eerst meer volledig elektrische auto's verkocht dan hybride modellen. Het CBS geeft aan dat dit onder andere komt door de veranderde fiscale regels rond deze voertuigen, zoals de aanscherping van de bijtelling.

Door de stijgende brandstofprijs is voor veel mensen elektrisch rijden een oplossing. De auto wordt dan opgeladen via het elektriciteitsnet. Steeds meer consumenten hebben een eigen laadpaal bij hun huis. Daarmee laden via energie, direct afgenomen bij hun eigen energieleverancier. Energie vergelijken wordt voor consumenten dus nog belangrijker, want het verschil in tarief per kilowattuur kan dus invloed hebben op de kosten van het autorijden. Het opladen van deze auto's kan ook via openbare laadpunten. De afgenomen energie is op dit soort plekken vaak wel fors duurder dan energie afnemen via een eigen paal.