Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Veel files eerste half jaar van 2018

Dinsdag 3 juli 2018

Het aantal files dat zich op de Nederlandse wegen vormt, neemt weer toe. In het eerste half jaar van 2018 was het aantal files ongeveer 20 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. De ANWB berekende dat op basis van haar eigen gegevens. Op een aantal plekken in het jaar zie je een gelijkwaardig aantal files, maar met name op de A27, A4 en A58 is er een grote stijging te zien.

Maart, april en mei druk

Met name in de maanden maart, april en mei was het aantal files een stuk hoger dan een jaar eerder. Filerecords werden steeds maar weer gebroken en steeds meer automobilisten konden op vele plekken achteraan aansluiten. In juni was de eerste keer een lichte daling te zien ten opzichte van het jaar daarvoor.

Op een aantal knelpunten is de stijging het grootst. Zo is de provincie Zuid Holland zwaar getroffen, want naast het traject Amsterdam Rotterdam op de A4 is ook de A20, van Hoek van Holland naar Gouda, een van de grootste stijgers als het gaat om toegenomen drukte. Een andere binnenkomer in de top vijf van de grootste knelpunten van ons land is de A58 tussen Breda en Eindhoven bij Moergestel en Eindhoven. De toename in verkeersdrukte is zowel in de ochtendspits als in de avondspits te merken. Een van de oorzaken van de stijging in drukte is het aantal incidenten dat op de Nederlandse wegen is voorgevallen. Dit aantal is namelijk aanzienlijk hoger dan afgelopen jaar, en is daarmee een van de belangrijkste oorzaken van de stijging in verkeersdrukte.

Drukste dag van het jaar

De drukste dag van het jaar als het gaat om verkeersdrukte is dinsdag 22 mei geweest. Op die dag teisterden verschillende stevige regenbuien ons land. In combinatie met een groot aantal ongelukken zorgde dit voor deze hoge vertraging. Op het drukste moment werd er in totaal 955 kilometer aan file gemeten.