Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Vervang je motorolie op tijd

Woensdag 18 april 2018

Nederlanders staan steeds vaker in de file. Dit is niet alleen slecht voor de luchtkwaliteit maar filerijden is ook heel slecht voor de staat van je auto. Vooral je motor heeft het zwaar te verduren. Wanneer je veel in de file staat, versnelt dit namelijk het ouderdomsproces van je motorolie en oliefilter. Het is dus heel belangrijk dat je maandelijks je oliepeil controleert en de motorolie op tijd vervangt als dit nodig is. Zeker als je vaak in de file staat zal je vaak je motorolie moeten verversen.

Wat gebeurt er als je niet op tijd je motorolie vervangt?

Oude motorolie wordt dikker en stroperig en verbrand sneller. Verbrande olie verandert in roet. Stroperige olie en roet kunnen ervoor zorgen dat de oliekanalen van je motor verstopt raken. Dit zorgt er voor dat de olie niet meer alle onderdelen van de motor goed kan bereiken. Hierdoor kan de motor vastlopen en ontstaat er op den duur slijtage.

Een verstopte oliefilter kan ook dramatische gevolgen hebben voor je motor. Door veel filerijden raakt je oliefilter sneller verstopt. Een gevolg hiervan is dat de olie niet meer goed door de motor kaan stromen. Ook dit kan leiden tot zware schade aan je motor.

Waar moet je op letten bij het vervangen van motorolie?

Je kan heel makkelijk zelf je motorolie verversen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je goed op moet letten. Het belangrijkste is dat je goed moet weten welke motorolie geschikt is voor jouw type auto. Er zijn veel verschillende merken motorolie in de omloop. Het is verstandig om motorolie van een gerenommeerd merk te gebruiken zoals Castrol motorolie. Dan weet je zeker dat de olie van goede kwaliteit is.

Daarnaast moet je goed letten op de viscositeit van de motorolie. Zo heb je bijvoorbeeld Castrol 5W40 en Castrol 10W40. Het eerste getal staat voor de dikte van de olie bij lage temperaturen. Hoe lager het eerste getal is, hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen. Hoe hoger het. Het tweede getal staat voor de dikte van de olie bij hoge temperaturen. Hoe hoger het tweede getal, hoe dikker de olie blijft bij hoge temperaturen.