Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Vrijdag 18 januari 2019

Hoe maak je files onderweg naar en op vakantie leuker?

Het is zover eindelijk mag je de opgespaarde vrije dagen opnemen en uit gaan rusten en genieten op je vakantiebestemming. Ga je met de auto op reis? Dan wil je uiteraard niet onderweg in een file belanden. Helaas is dit niet altijd te voorkomen maar met deze volgende tips kun je wellicht toch wat files vermijden en het reizen wat leuker maken. Hier lees je bijvoorbeeld ook hoe je veilig op je wintersportbestemming aan kunt komen.

Goed voorbereid op vakantie gaan

Natuurlijk ga je goed voorbereid op reis maar waar je moet je extra opletten als je files wil vermijden? Daarnaast wil je (mocht je in een file terecht komen) het ook een beetje leuk houden. Zorg er in ieder geval dat je genoeg eten en drinken meeneemt. Een warme deken is ook geen slecht idee. Dit is vooral heel belangrijk als je op wintersport gaat. Kom je in een lange stilstaande file terecht dan kan het behoorlijk afkoelen. Een warme deken is dan echt geen overbodige luxe.

Reis je met kinderen zorg dat ze genoeg afleiding hebben. Ga op zoek naar wat leuke kinderspelletjes die ze in de auto kunnen doen zoals autobingo. Dit zijn allemaal belangrijke punten die horen bij een goede voorbereiding. Wat ook bij de voorbereiding hoort is het zoeken of kijken naar korting op vakanties en reizen. Dat kan je wellicht nog wat voordeel opleveren.

Bekijk de route die je wil gaan rijden en kijk ook naar alternatieve routes

Uiteraard bekijk je van te voren de route die je wil gaan rijden ook al heb je navigatie in je auto. Waar zijn er eventueel knelpunten of op welke wegen staat het snel vast en is de kans op files groot? Files tijdens vakantie wil je zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het goed om de route te bekijken. Op die manier kan je ook anticiperen. Staat er in de ochtend bij vertrek rond een uur of acht al meestal een file op de weg waar je langs moet rijden? Dan kun je daar wellicht de tijd dat je wil vertrekken op aanpassen. Daarnaast is het ook handig om naar een paar alternatieve routes te zoeken. Mocht er een file ontstaan dat je dan weet waar en hoe je een andere route kan nemen.

In het voor of naseizoen op vakantie

We kennen allemaal de beruchte zwarte zaterdagen in juli en augustus wel. Ellenlange files met mensen die naar hun vakantiebestemming reizen of weer terug naar huis gaan. De echte grote piek in de zomervakantie. Er zijn heel veel vakantiegangers die weinig te kiezen hebben wat betreft hun vrije vakantiedagen. Heel veel gezinnen zitten nu eenmaal vast aan de schoolvakantie of aan bijvoorbeeld de bouwvakvakantie. Wat resulteert in extreme drukte op de weg.

Tel daar ook nog eens bij op dat bijvoorbeeld de Fransen ook net aan hun zomervakantie beginnen of weer terug reizen en zo staat erop de zogenoemde Route du Soleil een hele lange file. Heb je de mogelijkheid om in het voor en naseizoen op reis te gaan? Dan is dat een echte aanrader. Naast het feit dat de kans kleiner is op files tijdens de vakantie is er nog een bijkomend voordeel. Je krijgt namelijk in die periode vaak extra korting op vakanties en reizen.

Pak een extra rustmoment onderweg

Het is vakantietijd en dat betekent tijd voor ontspanning. Dat geldt ook zeker voor het moment dat je in de auto stapt en aan je reis gaat beginnen. Wil je op een bepaalde tijd op de plaats van bestemming aankomen? Vertrek ruim van te voren. Dan heb je wat extra tijd. Die kun je goed gebruiken voor een extra rustmoment onderweg.

Bij een lange autorit is dat van essentieel belang. Mocht je een file zien aankomen dan is het ook fijn dat je (als de gelegenheid zich voordoet) even de snelweg af kunt gaan en daar een stop maakt om uit te rusten en de benen te strekken. Dat is altijd nog beter als stilstaan in de files tijdens vakantie.

Op die manier ontdek je onderweg ook nog mooie plekjes en zie je ook nog eens wat anders dan alleen maar de snelweg. Weet je ruim van te voren al dat je een fileknooppunt nadert op een tijdstip dat er een lange file staat? Zoek in de buurt dan naar een leuk uitje. Bezoek een museum, of een pretpark. Kijk ook zeker even naar korting op vakanties en reizen wellicht vind je hier ook wat korting voor een museum of pretpark.

Download of installeer een speciale file app

Gewaarschuwd worden op je telefoon voor een naderende file? Dat kan! Download of installeer een speciale file app op je telefoon. Deze geeft precies aan waar de files staan. Op die manier kan je tijdig anticiperen en een andere route kiezen. Er zijn tal van dit soort speciale file apps de ANWB heeft er ook een. Op de site van ANWB vind je daarnaast ook allerlei tips om de files te vermijden.

Ga je op vakantie naar Frankrijk of een andere Europese bestemming ook daar werkt de file app. Een goede tip is om deze app. te installeren ruim voordat je vertrekt. Op die manier weet je al een beetje hoe de app. precies werkt.